Шановні колеги! Пропонуємо скористатися матеріалами проєкту IREX «Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність» до Дня безпечного інтернету.

  • від

День безпечного інтернету

Шановні колеги! Пропонуємо скористатися матеріаламипроєкту IREX «Вивчай і розрізняй: інфо-медійна грамотність» до Дня безпечного інтернету.

День безпечного інтернету

8 лютого Україна та світ відзначатимуть День безпечного інтернету (Safer Internet Day), який було запроваджено мережами Insafe та INHOPE за підтримки Європейської комісії для просування безпечного та позитивного використання цифрових технологій, особливо дітьми й молоддю. 
Для того, щоб дізнатися, як День безпечного Інтернету відзначається у світі та Україні, стежте за хештегами #SID2022#SaferInternetDay#ДеньБезпечногоІнтернету в соціальних мережах.

Сподіваємось, що разом з учнями ви також плануєте відзначити цей день і ще раз згадати про важливість ролі кожного та кожної у створенні кращого та безпечного інформаційного простору в Інтернеті.
У цьому розділі ми підготували для вас поради, які будуть корисними вам та вашим учням, зібрали цікаві ресурси, а також тематичну добірку вправ з уроків проєкту, які ви можете використати під час проведення класного чи позакласного заходу, присвяченого Дню безпечного інтернету. Для початку пропонуємо вашій увазі словничок термінів, який допоможе вам розібратись або оновити знання щодо певних понять, пов’язаних із тематикою.
 

Базові поради для безпечного користування Інтернетом

Почнемо з базових порад для безпечного користування інтернетом. Одразу зауважимо, що універсальних рецептів не існує. До теми цифрової безпеки бажано підходити комплексно: оцінювати свої активи, ризики, ймовірності втрати даних чи доступу до них, можливі наслідки. І діяти відповідно. Але оскільки значна частина нашого життя проходить онлайн, нижче ми пропонуємо 10 порад, які точно не зашкодять.
🌎  Паролі. Для того, щоб паролі надійно захищали вашу інформацію, вони мають бути унікальними для кожної сторінки чи акаунту, містити щонайменше 12-15 символів з літерами цифрами та спеціальними символами (наприклад, Sid0802#!*66).
🌎 Налаштовуйте двофакторну аутентифікацію пошти, яка вимагає більше, ніж просто пароль для входу в акаунт. Зазвичай це одноразовий PIN-код, надісланий через SMS, електронну пошту. Корисним також може бути використання додатків для автентифікації, наприклад Google Authenticator, за допомогою якого ви зможете отримувати коди для входу в акаунт без підключення до Інтернет або мобільної мережі.
🌎 Не використовуйте публічні Wi-Fi точки доступу для обміну важливою та конфіденційною інформацією. 
🌎 Будьте уважними під час завантаження програм, файлів та архівів із маловідомих або сумнівних ресурсів. Одна із ознак безпечності з’єднання на сайті – найвність «замочка» у полі адреси та літер https.
🌎  Періодично використовуйте режим “Інкогніто” в браузері, видаляйте історію пошуку та файли cookies, які допомагають сайтам вас «запам’ятати».
🌎 Перегляньте налаштування конфіденційності у вашому браузері та акаунтах у соцмережах. Переконайтесь, що ви ділитесь лише тими даними, на які давали дозвіл.
🌎  Створюйте резервні копії важливої інформації та видаляйте програми і додатки, якими не користуєтесь.
🌎 Здійснюючи онлайн-закупи, упевніться, що ви робите це лише з перевірених та безпечних сайтів.

Якщо ж ви хочете більш детально ознайомитись із темою захисту персональних даних або освіжити наявні знання, пропонуємо переглянути запис вебінару, який рік тому проводили для учасників та учасниць нашого проєкту експерти з цифрової безпеки ГО «Лабораторія цифрової безпеки» Антон Кушнір та Аліна Єлєвтєрова. У ньому спікери говорять про те, як створити надійні та унікальні паролі, пояснюють, як розпізнати ботів та тролів у соцмережах і як себе з ними поводити;   дають поради щодо протидії інтернет-шахрайству, а також захисту особистих облікових записів у соціальних мережах; пояснюють, із якими небезпеками підлітки стикаються в мережі. В описі до відео ви також знайдете покликання на презентацію з матеріалами


Ресурси та матеріали для планування тематичних уроків

Шукаєте цікаві ідеї, які активності для учнів та студентів можна провести в цей день? Ми підготували для вас тематичну добірку вправ з уроків проєкту, які можна використати не лише на заняттях, а й на тематичних заходах про безпеку в інтернеті.

Нагадаємо, що до тижня медіаграмотності IREX розробив заняття на тему «Віртуальний та реальний світи: чи є межа?», у якому ми пропонуємо поговорити на актуальні для підлітків теми та пояснити ймовірні ризики перебування в соціальних мережах. 

Серед тем, які ви можете обговорити з учнями, є такі: як алгоритми соціальних мереж використовують наші дані для формування рекомендацій, чи можна довіряти порадам блогерів, як працюють такі технології, як штучний інтелект і глибинні фейки.

Матеріали  кампанії проти кібербулінгу від Docudays UA, – Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.